Vår tandhälsa är viktigt för både vårt psykiska mående men såklart också för det fysiska. Det gör mycket ont om du får problem med tänderna och det kan vara svårt att själv se om något är fel.

Här får du veta lite om tändernas uppbyggnad och vilka problem som kan uppstå.

Våra tänder har lager, likt vår hud, för att skydda mot skador. Tanden kan man säga har två delar, roten och kronan. Kronan är den del som syns och den täcks av emaljen. Det är faktiskt kroppens hårdaste vävnad och om du har friska tänder så har du även emaljen ända ner till början av tandköttet. När emaljen skadas så försvinner det viktigaste skyddet för dina tänder. Det är karies som i första hand förstör din emalj genom att urkalka den. Tror du att du har karies är det viktigt att du bokar tid hos din tandläkare.

Sedan har vi såklart tandens kärna där nerver och blodkärl finns. Sedan har vi tandköttet, rothinna samt rotcement. Det är rothinnan som genom små trådar fäster i vårt käkben.

Tandköttet är viktigt att hålla koll på. Om det är missfärgat eller blöder när du borstar dina tänder kan du ha tandköttsinflammation. Det brukar räcka med att vara extra noga med tandborstningen och tandtråden för att förbättra tandköttet, men låter du det vara länge kan det trycka ut tanden.

Att röka är såklart inte bra för dig och din kropp överhuvudtaget, men om du röker kan det vara så att ditt tandkött inte visar några tecken på inflammation om du har det i tandköttet.

Rökning gör också att du kan få exempelvis missfärgade tänder, cancer i munhålan och tandlossning. Så röker du, så påverkar det såklart även dina tänders hälsa. Försök att sluta och om du inte lyckas på egen hand finns det hjälp att få.