Borstar du tänderna regelbundet men har ändå hål när du kommer till tandläkaren? Det finns mycket du kan göra för att förbättra din tandskötsel och tandborstningen är inte alltid tillräcklig.

Här får du bra tips för att bättre skötsel av dina tänder.

Att borsta rätt

Finns det en speciell teknik för hur man ska borsta tänderna rätt? Ja, det gör det faktiskt. Och desto bättre du gör det, desto friskare tänder! Det du ska tänka på är att använda en mjuk tandborste, men gärna en eltandborste då den når bättre. Det är också viktigt att byta ut tandborsten när den börjar bli dålig. Det ser du enkelt genom att stråna har blivit böjda, då är det dags att byta.

Det bästa är att du borstar tänderna lite snett och mjukt mot tandköttet i små tag. Exempelvis två tänder åt gången.

Fluor är viktigt

Det man kanske inte riktigt tänker på, men fluor är väldigt bra för dina tänder. Detta därför att fluor hjälper till att förhindra och reparera karies. Det är därför viktigt att använda en tandkräm som innehåller fluor. Du kan även ta fluortillskott om du har karies eller har stor risk att få det.

Tandtråd och mellanrumsborste

Den där tandtråden som tandläkaren alltid tjatar på dig om att använda är faktiskt viktigare än du tror. Det är för att den hjälper dig att ta bort det som tandborsten inte når. Om det ligger smuts kvar länge mellan dina tänder kan de vara orsaken till framtida skador. Du behöver inte använda tandtråd varje dag men gärna ett par gånger i veckan. Tycker du tandtråd är knepigt kan du också använda en så kallad mellanrumsborste som finns i olika storlekar. Det bästa är att du nästa gång du går till tandläkaren provar vilken storlek du ska ha. Se till att inte ta för hårt så att du skadar ditt tandkött.